Österlen, när frukträden blommar.

2016-05-23.

                                                         Text och foto: Göran Magnusson

Vår buss tog oss till ett Österlen i vårskrud med blommande frukträd och gula rapsfält i ett fantastiskt vårväder. Vi besökte Nordic Sea Winery i Simrishamn och sedan Svabesholms Kungsgård.

Om du vill se en bild i större storlek, klicka på den.
 

Nordic Sea Winery.

Nordic Sea Winery i Simrishamn är en av norra Europas modernaste vinanläggningar. På Nordic Sea Winery produceras några av Systembolagets mest sålda och kända varumärken. Druvorna till vinet plockas runt om i världen och jäser på satellitvinerier för att sedan skeppas till Nordic Sea Winery där vinerna förädlas, lagras och buteljeras innan de tappas på flaska eller box.
        
Vi visades runt i produktionsanläggningen och fick följa hur viner tappades på flaska och box. Det var fotoförbud i anläggningen. Om du vill se bilder eller läsar mer om företaget, kan du gå in på deras hemsida: http://nordicseawinery.se.
        

Efter rundvardingen i produktionen, fick vi prova några av företagets viner under sakunnig ledning. Därefter åt vi en god lunch lunch.

   
Svabesholms Kungsgård med Engelska Trädgården.

Nästa stopp på vår resa var Svabesholms Kungsgård.
Anders Thuresson tog emot oss och berättade att Svabesholms Kungsgård har gamla anor. Fram till 1834 fungerade gården som ryttmästarboställe och här hölls flera hundra hästar som användes i Kavalleriet. Även idag har hästarna en framträdande plats på gården. 1996 förvärvade nuvarande ägare, familjen Thuresson, gården och har renoverat den kontinuerligt sedan dess. Förutom gårdshotell, café och festlokal finns nu stall, ridhus och utomhus-ridbana.
             


Interiör från gården.

Vid Svabesholms Kungsgård ligger den Engelska trädgården. Anette och Maria guidades oss runt i den vackra anläggningen. 
Den blommande, romantiska och charmiga trädgård hämtar mycket av sin inspiration från England. Här finns bl a färgstämda dubbla perennrabatter, rosenträdgård, woodland, äng, växthus, allmogeträdgård, köksträdgård, damm och ett skugghus.

                    

Vår reseledare Elvy i samspråk med en av medresenärerna i den vackra trädgården.
               

Ett skugghus i trädgården.
            

Några av resenärerna passade på att köpa växter till den egna trädgården.

Vårt besök avslutades med engelskt Afternoon Tea. Här fick vi ta del av ett dignande bord bestående av snittar, scones, sylter, marmelader och tårtor.