Eksjö Julmarknad och Växjö.

2016-12-03 -- 04.

                                                                 Text och foto: Göran Magnusson
  

Om du vill se en bild i större storlek, klicka på den.

Vi lämnade Bjärred tidig på morgon för att åka till Eksjö och den fina, anrika julmarknaden.
         

Eksjö Julmarknad.

Vi checkade in på Stadshotellet och alldeles utanför hotellet låg jul-marknaden framför oss. Julmarknaden bjöd på många aktiviteter med
bl a musik på Stora Torget och julspel i Eksjö kyrka.
          

         
Många säga att detta är Sveriges mest stämningsfulla julmarknad, som utspelar sig traditionsenligt mitt i den unika trästaden och på Eksjö museum. Här förflyttades vi till en marknadsdag från förr. Fick känna doften av glögg och stöpta ljus, lyssna till klappret av hästhovar mot de stenlagda gatorna och se prov på gediget hantverk.
         

         
Här kunde vi handla enriskransar, halmslöjd, keramik, silversmide, hand-stöpta ljus, stickat, tovat, vävt och mycket mer. Givetvis fanns det också ett stort utbud av julens godsaker som marsipan och choklad, bröd, rökt fisk och korv, pastejer, ostkaka, marmelader m m.
         


Växjö: Utvandrarnas Hus.

Nästa morgon lämnade vi Eksjö och stannade till i Växjö. Vi besökte Utvandrarnas hus och guidades runt. Utvandrarnas hus rymmer både utställningar, arkiv, bibliotek och forskningsverksamhet. I den permanenta utställningen Drömmen om Amerika skildras 1800-talets stora emigrationsvåg.  I Mobergrummet ges via originalmanuskript, foton och föremål en bild av hela Vilhelm Mobergs författarskap, men tyngdpunkten ligger på utvandrarromanerna.
         


Växjö: Sveriges glasmuseum.

I Växjö besökte vi också Sveriges glasmuseum. Under 80 år har Sveriges glasmuseum samlat in glas och arkivhandlingar från Sveriges glasbruk, vilket resulterat i en av Europas största och mest kompletta samlingar. En nyligen genomförd inventering visar att samlingen består av närmare 35.000 glasföremål från 105 svenska glasbruk från 1580-talet till 2011. Till glasföremålen kan mer än 400 olika designers, formgivare och upphovsmän knytas.