Halvdagstur till Eslöv.

2016-02-17.

                                                                 Text och foto: Göran Magnusson

Årets första utflykt gick till Eslöv. Där besökte vi Medborgarhuset, Kyrkan och Leksaksmuséet.

Om du vill se en bild i större storlek, klicka på den.
 

Eslövs Medborgarhus.

Medborgarhuset i Eslöv är tillkommet efter en utlyst arkitekttävling 1947. Tävlingen vanns av den nyutexaminerade arkitekten Hans Asplund, som vid tiden var verksam i New York. Byggnaden påbörjades 1955 och invigdes 28 september 1957. Medborgarhus var vid denna tiden något av ett modebegrepp bland arkitekter och stadsplanerare.
        
Ändamålet med byggnaden skulle vara att hysa "föredrag, dramatiska och litterära föreställningar, uppvisning i gymnastik, konstnärlig dans, filmvisning samt liknande tillställningar som icke äventyrar sunt och fostrande nöjesliv."
        
Byggnaden, som är i sen funktionalistisk stil, består av tre distinkt åtskilda delar; den liggande foajén, den stående högdelen med kontor samt en bågformad del med samlingssalar. Byggnaden är uppförd med dyrbara material och bearbetningen av detaljer är omsorgsfull. Alla inrednings-detaljer, allt från lampor och möbler till dörrhandtag och ridå, har Hans Asplund själv designat. Medborgarhuset genomgick 2002–03 en omfattande inre renovering.

Om du vill upptäcka Medborgarhuset i Eslöv, kan du med fördel se SVT:s reportage i serien K-märkt från 1995.
           Du kan läsa mer om Medborgahuset här.

Om du klickar på bilden, kommer du till en film där Anne Asplund (Hans Asplunds fru) berättar om ridån och atrium-gården.

Vi guidades runt av Ralph Svensson och vi fick lära oss mycket om byggnaden och inredningen.
         

Detaljer från Medborgarhuset. 
       

Fler detaljer: Ledstång av handslipad marmor. Dörrhandtag till sal A och sal B.
 

Eslövs kyrka.

År 1875 blev det växande stationssamhället Eslöv en köping och samma år beslutade man att utlysa en arkitekttävling om att rita en ny kyrka. Arkitekten Salomon Sörensen vann tävlingen med sitt förslag på en kyrka i utpräglat nygotisk stil. Resultatet blev en röd tegelkatedral i gotisk stil med högt spetsigt torn åt väster.
Kyrktornet hade i november 1890 nått full höjd och tornspiran kunde sättas på plats.
     
Den 29 november 1891 (första söndagen i advent), invigdes kyrkan.
           

Församlingsprästen Christer Löfqvist berättade om Eslövs kyrka.
      

Tor-Björn och Lars-Åke räknar antalet apostlar i den koptiska ikonmålningen.
       

         

Eslövs Leksaksmuseum.

I muséet finns 400 Barbie-dockor, alla i sina original-förpackningar och massor av andra dockor, 4 000 leksaks- och modellbilar i olika skalor, film, tv- och dataspelsfigurer, PEZ-figurer, 9 000 tenn-
soldater varav många hand-målade, en hel smurfvärld, stor samling Playmobil, Legomodeller i mängder och en hel Lego-värld samt en fantastisk tågsamling från bl a märkena LGB och Märklin. Som kronan på verket hittar du en enorm Märklinmodelljärnväg, som givetvis är huvud-attraktion och mycket, mycket mer!