I Wallanders fotspår – Ystad.

2016-09-22.

                                                                 Text och foto: Göran Magnusson

Denna varma sensommardag, gick vår färd till Ystad för att besöka Cineteket, Ystads eget filmuseeum. Rundtur i och utanför Ystad. Lunch på Norra Promenaden och avslutade vårt besök på Ystads Teater.
           
Om du vill se en bild i större storlek, klicka på den.
 

Cineteket.

Cineteket i Ystad är ett spännande filmmuseum, där vi fick lära oss mycket om filmproduktion. Här finns också rekvisita-föremålen från Wallander-filmerna!
        
De flesta av filmerna om Kurt Wallander är  in-spelade i Ystad med dess omnejd. Både de svenska och engelska versionerna av filmerna. Ute på det tidigare regementsområdet finns Ystad Studios där även flera andra filmer har spelats in. Bredvid studion ligger stadens filmmuseum, Cineteket.
   
På museet fanns det mycket spännande att se. Det finns till exempel en unik samling rekvisitaföremål både från inspelningarna av de svenska och engelska Wallanderfilmerna.
 

Kurt Wallanders hem på Mariagatan.
 

Norra Promenaden.

Restaurang Norra Promenaden uppfördes runt 1870 i tidstypisk arkitektur. Här åt vi en god lunch i en fantastisk miljö.
 

Rundtur i och utanför Ystad.

Efter lunchen på Norra Promenaden satte vi oss i bussen och åkte runt på en guidad tur utanför Ystad. Vi passerade sevärheter som renässans-slottet Bjersjöholm, Marsvinsholm, ett slott med anor från 1300-talet och 1700-talsslottet Charlottenlund. Vi åkte genom Svarte, passerade Ruuthsbo gård och Balkåkra kyrkoruin, för att sedan återvända till centrala Ystad.

Tillbaka inne i Ystad gick vi en guidad tur och såg bl a Mariakyran och Klostret.

Byggnad intill klostret.
 

Ystads Teater.

Ystads teaterbyggnad uppfördes i nyrenässans 1893-94 efter ritningar av stadsarkitekt Peter Boisen. Ursprungligen kallades teatern för Ystads Nya Teater, detta i motsats till den gamla teatern från 1842, som legat vid Stortorget, men som brann ner 1891. På teatern finns en unik samling originalkulisser målade i Carl Grabows ateljé.
 

Vårt besök på Ystads Teater började med kaffe och kanelbulle.

Efter kafferasten, guidades vi runt i teatern och fick höra om dess historia. Vi fick se teatersalongen, scenen, bakom scenen och källaren. En spännande rundvandring i en gammal, men fullt fungerande teater.
 

Länkar:

Ystads kommun
http://www.ystad.se
       
Cineteket - film & upplevelsecenter
http://www.ystad.se/kultur/film-i-ystad/se--gora/cineteket-ystads-filmmuseum/
         
Norra Promenaden
http://www.norrapromenaden.se
        
Klostret i Ystad
http://www.ystad.se/klostret
            
Slott och fornlämningar i Ystads kommun
http://www.ystad.se/turism/se-och-gora/sevardheter-och-besoksmal/slott-och-fornlamningar/
      
Ystads Teater
http://www.ystad.se/teatern