Natur och hembygd.

2015-08-26.

                                                                 Text och foto: Göran Magnusson

Höstens första resa gick till Limhams kalbrott, Bärnstensmuseet i Kämpinge och Kvarndala Hembygdsgård i Västra Klagstorp.

Om du vill se en bild i större storlek, klicka på den.
 

Limhams kalkbrott.

Limhamns kalkbrott är en unik plats i Malmö. Området är ett resultat av den industriella brytningen av kalk för tillverkning av cement. Nu har naturen börjat ta över, men idag finns fortfarande mycket kvar som påminner om kalkbrytningen från mitten av 1800-talet och fram till 1994.
 

Nere i kalkbrottet fick vi guidning. Kalken i Limhamns kalkbrott har bildats i ett varmt hav för mellan 65-55 miljoner år sedan (under tidig tertiär). Den består i huvudsak av avlagringar från mikroskopiska kokkoliter (alger), bryozoer (mossdjur) och koraller.
 

Det finns över 1400 olika djur- och växtarter i kalkbrottet och det trots brottets speciella livsmiljöer och att den industriell verksamhet inte upphörde förrän för cirka tjugo år sedan. Flera av arterna är sällsynta eller speciella på något sätt. Mest uppmärksammad är förekomsten av den utrotningshotade grönfläckiga paddan och kalkkrassingen.
 

Bärnstensmuseet i Kämpinge.

Leif Brost tog emot oss och berättade om Bärnstensmuseet. Här fick vi lära oss om bärnsten, titta på fotoutställning med insekter i bärnsten och en stor samling strandfynd.
 


Kvarndala Hembygdsgård i Västra Klagstorp.

Kvarndala hembygdsgård ligger i Västra Klagstorp. Vi fick veta, att här tar man tillvara, förvaltar och fortlöpande dokumenterar samlingar och arkiv rörande bygdens historia inom Klagshamn, Västra Klagstorp och Tygelsjö. Här visades ett bondehem, som det såg ut för ca 60 år sedan, med tillhörande trädgård och köksträdgård.