Teaterns värld – då och nu.

2017-03-28.

                                                                 Text och foto: Göran Magnusson
  

Om du vill se en bild i större storlek, klicka på den.

Vi åkte från Bjärred med buss och efter en kort resa anlände vi till Malmö och Teatermuseet.
 

Teatermuseet.

Teatermuseet på Kalendegatan 5 C i Malmö.

Teatermuseet i Malmö är ett museum som syftar till att bevara och dokumentera historia och traditioner från teater och scenvärlden. Där finns permanenta utställningar med Nils Poppe, Edvard Persson och Clownen Miko/Göte Forsberg.
    
I Teatermuseets sex fönster mot Kalendegatan finns också utställningar. Här visar studenter från Malmö Högskola sina egna scenografi- och kostymidéer på tema teater, opera, balett, cirkus och revy. 
      
Museet är genom sina samlingar och sitt arkiv en unik källa till information kring teaterns och nöjeslivets historia i regionen. 
I verksamheten ingår även, att genom utställningsverksamhet visa delar ur de egna samlingarna. Med specielle fokus på teater och scen- och manege-konst utgör teatermuseet en viktig del av Malmös utbud av museer.
 

Vi fick fin guidning runt i museet.
 

            

                                                                     Detalj av målning: Johan Falkman
            
Vi fick också se en specialutställning med Lars Humble, en flitig och mångsidig skådespelare som fortfarande är aktiv.


Malmö Opera.

Malmö Operas stora scen invigdes 1944, mitt under brinnande världskrig.
Teatern invigdes med stor pompa och ståt. Arkitekterna Sigurd Lewerentz, Erik Lallerstedt och David Helldén hade skapat ett av den funktionalistiska arkitekturens mästerverk. Foajén är utsmyckad med konstverk av bland andra Bror Marklund, Carl Milles och Isaac Grünewald.
         

Samling vid Bror Marklunds staty Thalia på Malmö Opera inför rundvandring.
         

Stora scenen är byggd med den antika amfiteatern som förebild. Den är en av Europas större scener med en scenyta på 600 kvadratmeter och som mest 1511 platser i salongen. 
          

Scenen är 25 m djup och och 25 m hög. Scenytan är 600 kvadratmeter. Scenöppningens höjd är 7 meter och bredden kan varieras mellan 15 och 21 meter. Vridscenen är 20 meter i diameter.
            

Bild tagen från scenen rakt upp i scentaket med alla dess strålkastare.
            

Operaverkstaden är en mindre scen med golvytan 230 kvadratmeter och som mest går det in 200 personer. Här spelas föreställningar som inte kräver så stort utrymme, ofta för barn- och unga. Verkstan är också en utmärkt lokal för publikträffar, föreläsningar och liknande arrangemang.